Muffiny z masłem orzechowym

Moją przygodę z pieczeniem zaczęłam właśnie od muffinów. Są proste w przygotowaniu, robi się je szybko i są bardzo smaczne. Można do nich dodać co się tylko chce: suszone owoce, czekoladę, a nawet masło orzechowe, tak jak to zrobiłam ja.

MUFINY Z MASŁEM ORZECHOWYM (12 sztuk)



Składniki:

  • 300 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g cukru
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka
  • 100 ml oleju
  • masło orzechowe
  • 3 łyżeczki kakao

Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki (mąka,proszek do pieczenia, cukier, kakao) połączyć. Następnie dodać jajko, mleko i olej i delikatnie pomieszać, aż składniki się połączą. Formę na muffinki posmarować tłuszczem lub wyłożyć papilotkami. Foremki zapełnić do połowy, na środek dać łyżeczkę masła orzechowego, a potem dodać resztę ciasta. Muffinki piec w 180
ºC
przez ok. 25 min.

Smacznego!




Może Ci się spodobać także...