Chocia偶 ju偶 po halloween, to sezon dyniowy trwa dalej. Dzisiaj wariacja na temat klasycznego hummusu, troszk臋 s艂odsza w smaku 馃槈
HUMMUS Z DYNI膭
Sk艂adniki:
- 400 g ciecierzycy (z zalewy lub ugotowanej-wa偶ne, 偶eby zatrzyma膰 wod臋)
- 250 g puree z dyni (najlepiej ods膮czy膰 je na gazie)
- 15 g oliwy z oliwek (1 艂y偶ka)
- 15 g tahini (1 艂y偶ka)
- 1/2 z膮bka czosnku
- 5 g przyprawy curry (1 艂y偶eczka)
- 3 g kminu rzymskiego (1/2 艂y偶eczki)
- 3 g kurkumy (1/2 艂y偶eczki)
- s贸l i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ciecierzyc臋 blendujemy z kilkoma 艂y偶kami zalewy. Dodajemy reszt臋 sk艂adnik贸w, blendujemy i doprawiamy do smaku.