Kolejny czwartek przynosi ze sobą kolejną propozycję śniadaniową. I uwaga, to są znowu gofry. Jednak tym razem padło na amerykańską klasykę – BLT. Dokładnie to ‚bacon, lettuce, tomato’, czyli bekon, sałata i pomidor. Do tego dochodzi jeszcze masło lub majonez i gotowe!
GOFRY BLT (2 porcje, po 2 gofry)
Składniki:
- 1 jajko
- 85 g mąki pszennej
- 125 ml mleka
- 40 g roztopionego masła
- 1/2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- majonez
- kilka plastrów bekonu
- liście sałaty
- kilka plastrów pomidora
Przygotowanie:
W misce mieszamy jajko, mąkę, mleko, masło, cukier, sól i proszek do pieczenia, Z gotowego ciasta pieczemy gofry, a bekon smażymy na patelni.
Upieczone gofry smarujemy majonezem, układamy na nich sałatę, bekon i pomidory.
Smacznego!