Niestety, wszystko co dobre kiedyś się kończy, tak jak wakacje i sezon na świeże owoce. Jednak znalazłam sposób na zatrzymanie wakacyjnych wspomnień. Oto przed wami pyszny i zdrowy, wegański i bezglutenowy, torcik orzechowo-jagodowy. A czemu w nazwie nibysernik? Bo trochę go przypomina, pomimo braku sera 🙂
JAGODOWO-ORZECHOWY TORIK (na formę o średnicy 18 cm)
Składniki:
- 150 g suszonych daktyli
- 100 g migdałów
- 2 łyżki wody
- 200 g orzechów nerkowca, wcześniej namoczonych w wodzie (najlepiej przez całą noc)
- 1 mała puszka mleczka kokosowego (165 ml)
- 3 łyżki syropu klonowego (ewentualnie można zastąpić miodem)
- ziarna z 1 laski wanilii
- 200 g jagód
Przygotowanie:
Daktyle, migdały i wodę miksujemy w malakserze do uzyskania spójnej masy. Wykładamy nią dno tortownicy, mocno dociskając i wkładamy do lodówki.
Nerkowce odsączamy z wody i miksujemy, również w malakserze, z mleczkiem kokosowym, syropem klonowym i ziarnami wanilii. Kiedy będziemy mieć gładką masę delikatnie mieszamy ją z jagodami. Przelewamy na spód z daktyli i wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin, aż ciasto stężeje. Wyjmujemy około 15 minut przed krojeniem.
Smacznego!