Ostatnio bardzo lubię połączenie malin z czekoladą, co widać np. przy tych muffinkach. Dzisiaj idziemy o krok dalej i zrobimy tort! Cudowne połączenie biszkoptu, czekolady, malin i ricotty. Czy można chcieć czego więcej? 😉
TORT MALINOWO-CZEKOLADOWY
Składniki:
- 5 jajek
- 135 g mąki
- 170 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao
- 250 g ricotty
- 200 g malin (świeżych lub mrożonych)
- 100 g czekolady mlecznej (1 tabliczka)
- 100 g czekolady deserowej (1 tabliczka)
- 250 g śmietanki 30%
Przygotowanie:
Najpierw robimy biszkopt. Jajka ubijamy ze 150 g cukru na puszystą, białą masę. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao mieszamy i stopniowo dodajemy do jajek, mieszając wszystko łyżką, nie mikserem. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem i pieczemy w 180ºC przez 20 minut. Kiedy ostygnie przekrawamy go na dwie części.
Ricottę miksujemy z resztą cukru i malinami, do uzyskania gładkiej masy.
Śmietankę przelewamy do garnuszka i podgrzewamy do zagotowania. Wsypujemy do niej pokruszone czekolady i mieszamy, aż się rozpuszczą.
Na koniec składamy tort: pomiędzy dwie warstwy ciasta dajemy naszą malinową masę, a całość oblewamy czekoladową polewą. Tort dekorujemy malinami i miętą.
Smacznego!