Tort malinowo-czekoladowy

Ostatnio bardzo lubię połączenie malin z czekoladą, co widać np. przy tych muffinkach. Dzisiaj idziemy o krok dalej i zrobimy tort! Cudowne połączenie biszkoptu, czekolady, malin i ricotty. Czy można chcieć czego więcej? 😉

TORT MALINOWO-CZEKOLADOWY



Składniki:

  • 5 jajek
  • 135 g mąki
  • 170 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 250 g ricotty
  • 200 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 100 g czekolady mlecznej (1 tabliczka)
  • 100 g czekolady deserowej (1 tabliczka)
  • 250 g śmietanki 30%
Przygotowanie:

Najpierw robimy biszkopt. Jajka ubijamy ze 150 g cukru na puszystą, białą masę. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao mieszamy i stopniowo dodajemy do jajek, mieszając wszystko łyżką, nie mikserem. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem i pieczemy w 180ºC przez 20 minut. Kiedy ostygnie przekrawamy go na dwie części.
Ricottę miksujemy z resztą cukru i malinami, do uzyskania gładkiej masy. 
Śmietankę przelewamy do garnuszka i podgrzewamy do zagotowania. Wsypujemy do niej pokruszone czekolady i mieszamy, aż się rozpuszczą.
Na koniec składamy tort: pomiędzy dwie warstwy ciasta dajemy naszą malinową masę, a całość oblewamy czekoladową polewą. Tort dekorujemy malinami i miętą. 
Smacznego!



Dzień polskiej żywności 2016

Piecz - tak od podstaw

Może Ci się spodobać także...